Bolezni in prirojene napake goveda

Toksičnost določenih vrst rastlin je odvisna od količine tistih snovi, ki pogubno vplivajo na živalski organizem. Gre  za alkaloide, glikozide, saponine, ptoamine, eterična olja, toksalbumine in druge kompleksne kemične spojine. Večina strupenih rastlin, ki vsebuje alkaloide, ohrani svojo toksičnost po izsušitvi, tiste ki vsebujejo eterična olja (npr. zlatice), pa jih pri sušenju izgube. Toksičnost je odvisna še od drugih dejavnikov, kot so klimatske razmere, svetloba toplota, vlaga, itd.

Nekatere strupene rastline in znaki zastrupitve:

1.  navadna in bela medena detelja
2.  bela in črna čmerika
3.  preobjeda
4.  oleander
5.  volčja češnja
6.  srhodlakavi ščir
7.  avstrijski divjakovec
8.  krompir
9.  drugi razhudniki
10. ohrovt
11. enoletni golšec
12. orlova praprot
13. druge vrste

Kategorije: Bolezni, Zastrupitve

Opis in vzroki

Zastrupitev s svincem (Pb) (saturnizem, plumbizem) je pogostejše pri mlajših živalih, ponavadi gre za zastrupitev z industrijskimi odpadki, zaužitjem Pb barvil, kontaminirano (onesnaženo) pitno vodo, strojnim oljem, in pašo na kontaminiranih območjih (bližina cest). Akutna zastrupitev skorajda ni možna, v ta namen je potrebna zelo velika količina Pb v ustrezni obliki. Zastrupitev s Pb je v bistvu kronične narave, saj obstaja pred vsakim akutnim napadom dolgotrajnejše latentno obdobje (obdobje brez kliničnih znakov), ko se Pb nalaga v organizmu.

Klinični znaki s prognozo

Akutna znamenja se najpogosteje pokažejo pri teletih, nastopijo izmenična obdobja depresije in nemira, ter drug za drugim ali sočasno naslednji simptomi: toga in majava stoja z nenaravno razmaknjenimi okončinami, brezciljno tavanje, propulzija (tiščanje glave ob ovire, najpogosteje zid), prizadetost vida, težave pri žvečenju in požiranju, atonija vampa, dehidracija, mišično trzanje in drget, ki kmalu preide v krče. Živali poginejo v 2 do 4 dneh zaradi zadušitve.

Kronična zastrupitev, kot posledica dolgotrajnega zauživanja kontaminirane krme (okolica topilnic Pb, paša ob cesti), pa se kaže kot zmanjšana ješčnost, postopno hujšanje, lizavost, zapoznela menjava dlake, ki je resasta in večkrat nepigmentirana. Pojavijo se napeta hoja, grbasta drža in zadebelitve kosti, predvsem na področju karpalnih sklepov . Pri posameznih živalih se lahko pojavijo vnetje kože, razjede v ustih in splošna izčrpanost.

Kategorije: Bolezni, Zastrupitve

Zastrupitve z antihelmintiki (sredstvi za zatiranje zajedalskih črvov) rado pride pri uporabi le-teh na oslabelih, shujšanih živalih in pri nekontrolirani uporabi antihelmintikov, dodanih krmi, saj jih nekatere dominantne živali v čredi pojedo bistveno več. Pri uporabi antihelmintikov je treba izvajati določene dietetične predpise ali pa izključiti breje telice in krave, da ne bi prišlo do nezgode, predvsem zvrgov.

Kategorije: Bolezni, Zastrupitve

Vzroki

Do akutne zastrupitve pride največkrat ob neprevidnem ravnanju s škropivi, ki vsebujejo Cu, krmljenju goveda s travo in listi rastlin poškropljenih s raztopino bakrovih preparatov in paša po pašnikih, posutih z bakrovim sulfatom. Kronična zastrupitev nastane pri kontaminaciji krmnega rastlinja z industrijskimi emisijami, pri teletih pri obilnem krmljenju z mlečnimi nadomestki, ki vsebujejo Cu, možna pa je tudi zastrupitev z rastlinjem, ki ta element kopiči.

Klinični znaki in prognoza

Bolezenska znamenja se pojavijo 1 do 2 dni po zaužitju večje količine Cu. Pri akutni zastrupitvi pride do draženja sluznice siriščnika. Živali postanejo neješče, žejne, se slinijo, davijo in celo bljuvajo zeleno modro vsebino. Prisotna so količna znamenja in huda driska, iztrebki so modrikasto obarvani in pogosto krvavi. Pojavi se mišični drget, slabost v zadnjih okončinah, težave s hojo, zgubljanje ravnotežja. Živali nazadnje obležijo. Krvni obtok je hudo prizadet, mlečnost pa bistveno zmanjšana.

Akutna toksična doza za odraslo govedo pri enkratnem zaužitju je 200 mg Cu/kg telesne teže.

Do kronične zastrupitve pride šele po večtedenskem ali mesečnem jemanju doze nad 3 mg Cu/kg na dan. Potem ko je prekoračena zmožnost nalaganja Cu v jetrih, se poveča njegova koncentracija v krvi. Stres še pospeši potek bolezni. Cu v krvi povzroči hudo hemolizo, katere posledice so slabokrvnost in pojav hemoglobina v krvi in urinu ter zlatenica. Prizadete živali so neješče, apatične, oslabele, vidne sluznice so blede in rumenkaste. Urin je rdečerjav. Pri akutni zastrupitvi poginejo živali zaradi odpovedi krvnega obtoka. Pri kronični zastrupitvi živali nenadoma poginejo z znamenji akutne zastrupitve (ponavadi v 1 do 3 dneh), pri preživelih pa ostanejo jetra še dalj časa prizadeta.

Kategorije: Bolezni, Zastrupitve

Opis in vzroki

Zastrupitev z natrijem (Na) nastane pri enkratnem zaužitju ali pri dolgotrajnejšem zauživanju prevelike količine kuhinjske soli. K temu bistveno prispeva pomanjkljiva oskrba s pitno vodo, saj se, če je vode dovolj, sol lahko hitro izloči preko ledvic. Zastrupitvam so najbolj izpostavljene alotriofagične (lizave) živali, ki pohlepno zaužijejo večje količine soli, lizalnega kamna, slanice ali slanih pomij. Nevarna je enkratna količina nad 2 g NaCl /kg žive teže.

Klinični znaki s prognozo

Hudo prizadete živali kažejo hudo žejo, živčnost, tresavica in trzanje posameznih mišičnih skupin, Utegnejo se pojaviti tudi krči, delna ali popolna slepota. Pulz je slaboten in pospešen, dihanje pa plitvo in hitro. Pojavi se popolna anoreksija (neješčnost). Splošni oslabelosti sledita koma in pogin. Pri kronični obliki zastrupitve zaznamo zmanjšano ješčnost, padec mlečnosti, hujšanje in zaostajanje v rasti. Koža je neelastična, povrhnjica se lušči, dlaka pa je groba. Hudo eksikozo (izsušitev) spremlja majava hoja in trajna driska.

Kategorije: Bolezni, Zastrupitve

Opis

Zastrupitve z nitrati potekajo večinoma akutno s pojavom težkega dihanja ter slabitvijo krvnega obtoka, ki se konča s poginom. Pravi vzrok je resorpcija nitritov, ki nastanejo v vampu ob mikrobni redukciji nitratov. Manj hude kronične zastrupitve povzročajo abortuse.

Vzroki

Zastrupitve se pojavljajo pri krmljenju rastlin, ki so zrasle na intenzivno pognojenih tleh z dušičnimi gnojili. Določene rastline, kot so oves, proso, sirk, pahovka, ječmen, pšenica, rž, sončnice, koruza, listi sladkorne pese, ter nekateri pleveli (loboda, metlika in ščir), nakopičijo obilico strupenih nitratov. Drug načini zastrupitve so lizanje umetnega gnojila ali pa nitratov s hlevskih zidov. Prav tako se lahko zastrupijo s pitjem z nitrati onesnažene vode.

Klinični znaki

Specifična toksična lastnost nitratov se kaže v tem, da dražijo sluznico želodčno črevesnega trakta in mokril. Odtod tudi driska s količnimi znamenji, pogosto uriniranje in kolaps. Sicer pa v klinični podobi prevladujejo znamenja zastrupitve z nitriti nastalimi pri redukciji nitratov v vampu (nitrati – nitriti – hidroksilamin – amoniak), ki se pri pomanjkanju lahko prebavljivih ogljikovih hidratov ustavi na stopnji nitritov. Ko nitriti pridejo v krvni obtok, oksidirajo hemoglobin in onemogočijo transport kisika, hkrati pa močno širijo ožilje (posledica je odpovedovanje krvnega obtoka). Klinična znamenja nastopijo hitro in so posledica padca krvnega pritiska in pomanjkanja kisika v tkivu.

Čedalje hujšim težavam v dihanju se pridruži nemir živali in cianoza (pomodrelost vidnih sluznic). Omenjene simptome spremljajo še slinjenje, stokanje in škrtanje z zobmi, pospešen in slaboten srčni utrip, mišični drget, opotekajoča hoja in padanje. Včasih zaznamo tudi krče, timpanijo, drisko in pogosto uriniranje. Sledi koma in pogin.

Prognoza

Preživele breje živali pogosto zvrgavajo. Milejša oblika zastrupitve je težko razpoznavna, pojavi se hujšanje, slaba plodnost in nizka mlečnost, zvrgavanje, rojstvo slabo vitalnih telet, ponavljajoče motnje v prebavi in motnje v presnovi vitamina A.

Kategorije: Bolezni, Zastrupitve

Opis in vzroki s kliničnimi znaki in prognozo

Mikotoksikoze so akutne ali kronične zastrupitve, ki so posledice konzumacije krme, onesnažene s strupenimi proizvodi saprofitskih ali fitipatogenih glivic oziroma plesni. Toksini se tvorijo v neustrezno skladiščenem senu, žitih, travinju in že pripravljenih krmilih. Visoka vlažnost in temperature ustrezajo razvoju omenjenih plesni.

1) Aflatoksikozo povzročjo plesni iz rodu Aspergillus, ki se v ustreznih razmerah (vlaga nad 15% in temperatura nad 24°C ) v skladiščenih krmilih, prekomerno razmnožijo in hkrati proizvedejo nevarne količine toksinov. Aflatoksini so močno strupene snovi, ki povzročijo nastanek raka, motnje v razvoju zarodka, mutacije in poškodbe jeter, hkrati zavirajo imunski sistem, izločajo pa se tudi z mlekom. Za klinično zaznavno zastrupitvijo zbolevajo predvsem teleta. Pri akutni obliki bolezni depresijo, neješčnost, otežkočeno dihanje, opletajočo hojo, prisilne gibe, hudo napenjanje in drisko, pogosto skupaj z izpadom črevesja. Nazadnje se pojavijo krči mišic po celem telesu, ki jim običajno v 48 urah sledi pogin. Pri subakutni intoksikaciji ugotovimo zlatenico, motnje v strjevanju krvi ni krvavo drisko. Kronično zastrupitev spremljajo pomankljiv prirast, manjša mlečnost, milejša zlatenica, resasta dlaka, slabokrvnost, zmerna depresija in pomankljiva ješčnost. Breje živali lahko zvržejo. Ker aflatoksin prehaja v mleko, povzroči zastrupitev pri sesnih teletih.

2) Ohratoksin proizvajajo glivice A.ochraceus, A.clavatus in A.chevalieri. Zastrupitev povzroči smrt zarodka. V zgodni fazi brejosti pride do resorpcije podu in pregonitve, v poznejših pa do zvrgavanja. Pojavijo se še razjede na ustni sluznici, nekrotične spremembe na ledvični skorji, prekomerno poroženevanje kože, alergije, izguba ravnotežja, toga hoja, vsesplošni tremor (tresavica), ohromelost in zaprtje.

3) Fusariumtoksikoze so glivice iz rodu Fusarium.  Pogosto kontaminirajo žita in seno.
a) Fusarium sporotrichoides povzroča pri govedu ekscitacije, depresijo, ohromitev žrela, krvavo drisko, izpad rektuma (danke) in obsežne notranje krvavitve. Živali poginejo že po 10 do 12 urah zaradi odpovedi krvnega obtoka.
b) Fusarium garminearum prizadene pri govedu predvsem plodnost, saj ima toksin omenjene glivice estrogene lastnosti in povzroči motnje v pojatvenem ciklusu, zvrgavanje, milejši vulvovaginitis in hipertrofijo maternice.
c) Fusarium tricinctum proizvaja F-2 toksin, ki močno okvari ledvice, povzroča pa tudi obsežne krvavitve in šok.

4) Zastrupitev z rženimi rožički (ergotizem) povzroča glivica Claviceps purpurea, ki poleg na klasju rži uspeva še na drugih žitih in travah. Rženi rožiček vsebuje strupene alkaloide, številne biogene amine in druge dušikove spojine, ki so močno fiziološko aktivni. Pri zauživnju onesnažene krme pride v 5 dneh do 3 tednih do neješčnosti, hujšanja, driske, upadanje mlečnosti in depresije, mišičnega drgeta, trzanja, slinjenja, nekoordinirnega gibanja in poleganja. Postopoma se pojavi odmiraje kože in distalnih delov okončin (toksini povzročajo krčenje žil in s tem onemogočajo preskrbo površinskih tkiv). Nastane gangrena kože, prizadeti deli so modrikasto rdeči do črnikasti, pokriti s krastami. Ko se gangrena pomika navzgor po okončini, pride do raztrganja kit in poškodbe sklepov. Omenjene spremembe zajamejo tudi rep, vršičke uhljev, seske in smrček.

Kategorije: Bolezni, Zastrupitve

Load More