Osma Mednarodna šola mladih rejcev na Kmetijski šoli Grm v Novem mestu.

Z veseljem vam poročam o osmi Mednarodni šoli mladih rejcev, ki je pod organizacijo izr. prof. dr. Marije Klopčič in Društva rejcev govedi črno-bele pasme, od 4. do 7.7.2023 potekala na Kmetijski šoli Grm pri Novem mestu. Šola je trajala štiri dni in je bila izvedena pod vodstvom izkušene predavateljice Erice Rijneveld iz Nizozemske ter izr. prof. dr. Marije Klopčič v vlogi tehnične pomoči in Urške Trobec, predavateljice na Kmetijski šoli Grm. Udeleženci smo sledili predavanjem, praktičnim prikazom ter številnim delavnicam, kjer smo osvojili veliko znanja in spretnosti s  področja priprave živali za razstavo kot tudi predstavljanju živali.

V okviru šole smo najprej spoznali osnove priprave živali za razstavo. Spoznavali smo, kako pripraviti udobno ležišče ter kako jih pravilno očistiti in pripraviti. Posebno pozornost smo namenili vodenju živali in končni pripravi na razstavo. Na praktičnih delavnicah smo sami pristopili k pranju živali, striženju ter drugim korekcijam pod strokovnim vodstvom.

Poleg osnovnih veščin smo se posvetili tudi naprednejšim tehnikam. Naučili smo se primerno postaviti živali v razstavni krog. Pomembno je bilo tudi izboljševanje lepotnih pomanjkljivosti, kot so urejanje repa in hrbtne linije živali. Vseskozi smo vadili tehniko vodenja in postavitve živali kot tudi izpopolnjevali veščine striženja, če so bile živali potrebne popravkov.

Vrhunec šole je zagotovo bilo tekmovanje, za katerega smo živali temeljito pripravili in jih na javni predstavitvi vodili po razstavnem ringu. Z zanosom smo pokazali vse, kar smo se naučili v teh dneh. Na koncu je sledila podelitev nagrad najboljšim mladim rejcem. Prva nagrada je šla za najboljšo predstavitev živali javnosti, druga za najbolje ostriženo živali in še skupna nagrada najboljši skupini, ki se je med celotno šolo najbolj izkazala.

Zaključek šole je bil prijeten, s skupno pogostitvijo vseh udeležencev in obiskovalcev. Zadovoljni smo se vrnili domov, polni novih izkušenj in znanja.

Zmagovalca osme Mednarodne šole mladih rejcev za vodenje sta dijaka:

1. mesto: Nik Udovič

2. mesto: Aljaž Stražar

Zmagovalec za najbolje ostriženo žival:

Andrej Rokavec, OC Preska

Zmagovalci skupne nagrade za najbolj odzivno skupino, ki se je skrbno držala protokola in skrbela za vedno urejeno ležišče, so prejeli:

Rok Muhič Berk

Cene Biaggio

Erik Hauptman

Nejc Klemenčič

Urban Vodopivc

Andrej Rokavec

Marjan Dolar

Posebno nagrado so prejela dekleta, ki so delovala najbolj harmonično in se sistematično držala protokola:

Patricija Medved

Marija Kotnik

Zala Šmid

Ana Marija Rejp

Ana Debevc

Ana Poklukar

Avtor: Urban Vodopivc, KIS

Foto: Urban Vodopivc, KIS in Andrej Rokavec, OC Preska