Zastrupitev z nitrati/nitriti

Opis

Zastrupitve z nitrati potekajo večinoma akutno s pojavom težkega dihanja ter slabitvijo krvnega obtoka, ki se konča s poginom. Pravi vzrok je resorpcija nitritov, ki nastanejo v vampu ob mikrobni redukciji nitratov. Manj hude kronične zastrupitve povzročajo abortuse.

Vzroki

Zastrupitve se pojavljajo pri krmljenju rastlin, ki so zrasle na intenzivno pognojenih tleh z dušičnimi gnojili. Določene rastline, kot so oves, proso, sirk, pahovka, ječmen, pšenica, rž, sončnice, koruza, listi sladkorne pese, ter nekateri pleveli (loboda, metlika in ščir), nakopičijo obilico strupenih nitratov. Drug načini zastrupitve so lizanje umetnega gnojila ali pa nitratov s hlevskih zidov. Prav tako se lahko zastrupijo s pitjem z nitrati onesnažene vode.

Klinični znaki

Specifična toksična lastnost nitratov se kaže v tem, da dražijo sluznico želodčno črevesnega trakta in mokril. Odtod tudi driska s količnimi znamenji, pogosto uriniranje in kolaps. Sicer pa v klinični podobi prevladujejo znamenja zastrupitve z nitriti nastalimi pri redukciji nitratov v vampu (nitrati – nitriti – hidroksilamin – amoniak), ki se pri pomanjkanju lahko prebavljivih ogljikovih hidratov ustavi na stopnji nitritov. Ko nitriti pridejo v krvni obtok, oksidirajo hemoglobin in onemogočijo transport kisika, hkrati pa močno širijo ožilje (posledica je odpovedovanje krvnega obtoka). Klinična znamenja nastopijo hitro in so posledica padca krvnega pritiska in pomanjkanja kisika v tkivu.

Čedalje hujšim težavam v dihanju se pridruži nemir živali in cianoza (pomodrelost vidnih sluznic). Omenjene simptome spremljajo še slinjenje, stokanje in škrtanje z zobmi, pospešen in slaboten srčni utrip, mišični drget, opotekajoča hoja in padanje. Včasih zaznamo tudi krče, timpanijo, drisko in pogosto uriniranje. Sledi koma in pogin.

Prognoza

Preživele breje živali pogosto zvrgavajo. Milejša oblika zastrupitve je težko razpoznavna, pojavi se hujšanje, slaba plodnost in nizka mlečnost, zvrgavanje, rojstvo slabo vitalnih telet, ponavljajoče motnje v prebavi in motnje v presnovi vitamina A.