Mlečnost 2020, značilen je močan porast beljakovin pri vseh pasmah

V letu 2020 so se mlečnost in vsebnosti povečale pri vseh pasmah, v povprečju za 117 kg mleka, 0.01 % maščob, največji napredek pa je bil pri vsebnosti beljakovin, te so se v povprečju povečale za 0,04 %, kar je zelo spodbudno.

Prireja po pasmah Slovenija 305 dni

LetoMleko,
kg
Maščobe,
%
Beljakovine,
%
 Rjava pasma 
20206.1304,103,46
20196.0494,093,42
Razlika810,010,04
 Črno-bela pasma 
20208.4033,943,31
20198.2613,933,28
Razlika1420,010,03
 Lisasta pasma – brez križank
20205.9644,093,43
20195.8904,073,39
Razlika740,020,04
 Križanke z lisasto pasmo (LSX*)
20206.4684,103,41
20196.4114,103,37
Razlika570,000,04
 Lisasta pasma (LS + LSX*)
20206.0754,093,43
20196.0154,083,38
Razlika600,010,05
 Slovenija  
20207.1604,013,37
20197.0434,003,33
Razlika1170,010,04

*LSX-delež pasme RH in/ali MB od 14 % do 86 %

V zadnjih 10 letih se je povprečna mlečnost v Sloveniji povišala za 1.098 kg (18 %)
V letu 2020 je bil močan porast vsebnosti beljakovin pri vseh pasmah

Povezava do zbirnih obračunov mlečnosti po letih za različna območja: Slovenija, zavodi, upravne enote, občine…