Zvin parkljevega in svitkovega sklepa

Opis poškodbe

Zvin parkljevega in svitkovega sklepa (distorsio articuli phalangis tertiae aut secundae). Milejši zvini prstnih sklepov s poškodbo vezi in kit so razmeroma pogostni, nasprotno pa so hujši zvini z raztrganjem sklepne ovojnice in z akutnim nekužnim vnetjem sklepa bistveno redkejši. Zvin večinoma prizadene parklje na prednjih okončinah.

Vzroki

Zvin nastane zaradi delovanja močne sile na sklep, pri čemer pride do večjih ali manjših poškodb tkiv v sklepu in njegovi okolici (sklepne kapsule, kit in sklepnih vezi). Poškodba nastane pri neenakomerni obremenitvi okončine med tekom ali skakanjem, pri skoku z nakladalne rampe, pri spodrsavanju in če se parkelj ujame v kak precep. K zvinu večkrat pripomorejo tudi hujše deformacije parkljeve roževine.

Klinični znaki

Glede na stopnjo izvina živali bolj ali manj hipoma obšepajo. Pri podrobnejšem pregledu ugotovimo, da je svitek zmerno otekel in čez mero topel. Ko gre za zvin svitkovega sklepa, sega oteklina znatno višje, tja do biclja. Oteklina je na dotik močno boleča.

Prognoza

Če poškodbe niso prehude, živali ob ustreznem zdravljenju (imobilizacija, mirovanje) ozdravijo v 2 do 3 tednih. Le pri popolni luksaciji (izpahu) parkljevega ali svitkovega sklepa je prognoza zaradi nepopravljivih raztrganin sklepnih vezi neugodna.