Zastrupitve z glivičnimi toksini (mikotoksikoze)

Opis in vzroki s kliničnimi znaki in prognozo

Mikotoksikoze so akutne ali kronične zastrupitve, ki so posledice konzumacije krme, onesnažene s strupenimi proizvodi saprofitskih ali fitipatogenih glivic oziroma plesni. Toksini se tvorijo v neustrezno skladiščenem senu, žitih, travinju in že pripravljenih krmilih. Visoka vlažnost in temperature ustrezajo razvoju omenjenih plesni.

1) Aflatoksikozo povzročjo plesni iz rodu Aspergillus, ki se v ustreznih razmerah (vlaga nad 15% in temperatura nad 24°C ) v skladiščenih krmilih, prekomerno razmnožijo in hkrati proizvedejo nevarne količine toksinov. Aflatoksini so močno strupene snovi, ki povzročijo nastanek raka, motnje v razvoju zarodka, mutacije in poškodbe jeter, hkrati zavirajo imunski sistem, izločajo pa se tudi z mlekom. Za klinično zaznavno zastrupitvijo zbolevajo predvsem teleta. Pri akutni obliki bolezni depresijo, neješčnost, otežkočeno dihanje, opletajočo hojo, prisilne gibe, hudo napenjanje in drisko, pogosto skupaj z izpadom črevesja. Nazadnje se pojavijo krči mišic po celem telesu, ki jim običajno v 48 urah sledi pogin. Pri subakutni intoksikaciji ugotovimo zlatenico, motnje v strjevanju krvi ni krvavo drisko. Kronično zastrupitev spremljajo pomankljiv prirast, manjša mlečnost, milejša zlatenica, resasta dlaka, slabokrvnost, zmerna depresija in pomankljiva ješčnost. Breje živali lahko zvržejo. Ker aflatoksin prehaja v mleko, povzroči zastrupitev pri sesnih teletih.

2) Ohratoksin proizvajajo glivice A.ochraceus, A.clavatus in A.chevalieri. Zastrupitev povzroči smrt zarodka. V zgodni fazi brejosti pride do resorpcije podu in pregonitve, v poznejših pa do zvrgavanja. Pojavijo se še razjede na ustni sluznici, nekrotične spremembe na ledvični skorji, prekomerno poroženevanje kože, alergije, izguba ravnotežja, toga hoja, vsesplošni tremor (tresavica), ohromelost in zaprtje.

3) Fusariumtoksikoze so glivice iz rodu Fusarium.  Pogosto kontaminirajo žita in seno.
a) Fusarium sporotrichoides povzroča pri govedu ekscitacije, depresijo, ohromitev žrela, krvavo drisko, izpad rektuma (danke) in obsežne notranje krvavitve. Živali poginejo že po 10 do 12 urah zaradi odpovedi krvnega obtoka.
b) Fusarium garminearum prizadene pri govedu predvsem plodnost, saj ima toksin omenjene glivice estrogene lastnosti in povzroči motnje v pojatvenem ciklusu, zvrgavanje, milejši vulvovaginitis in hipertrofijo maternice.
c) Fusarium tricinctum proizvaja F-2 toksin, ki močno okvari ledvice, povzroča pa tudi obsežne krvavitve in šok.

4) Zastrupitev z rženimi rožički (ergotizem) povzroča glivica Claviceps purpurea, ki poleg na klasju rži uspeva še na drugih žitih in travah. Rženi rožiček vsebuje strupene alkaloide, številne biogene amine in druge dušikove spojine, ki so močno fiziološko aktivni. Pri zauživnju onesnažene krme pride v 5 dneh do 3 tednih do neješčnosti, hujšanja, driske, upadanje mlečnosti in depresije, mišičnega drgeta, trzanja, slinjenja, nekoordinirnega gibanja in poleganja. Postopoma se pojavi odmiraje kože in distalnih delov okončin (toksini povzročajo krčenje žil in s tem onemogočajo preskrbo površinskih tkiv). Nastane gangrena kože, prizadeti deli so modrikasto rdeči do črnikasti, pokriti s krastami. Ko se gangrena pomika navzgor po okončini, pride do raztrganja kit in poškodbe sklepov. Omenjene spremembe zajamejo tudi rep, vršičke uhljev, seske in smrček.