Zastrupitev s svincem

Opis in vzroki

Zastrupitev s svincem (Pb) (saturnizem, plumbizem) je pogostejše pri mlajših živalih, ponavadi gre za zastrupitev z industrijskimi odpadki, zaužitjem Pb barvil, kontaminirano (onesnaženo) pitno vodo, strojnim oljem, in pašo na kontaminiranih območjih (bližina cest). Akutna zastrupitev skorajda ni možna, v ta namen je potrebna zelo velika količina Pb v ustrezni obliki. Zastrupitev s Pb je v bistvu kronične narave, saj obstaja pred vsakim akutnim napadom dolgotrajnejše latentno obdobje (obdobje brez kliničnih znakov), ko se Pb nalaga v organizmu.

Klinični znaki s prognozo

Akutna znamenja se najpogosteje pokažejo pri teletih, nastopijo izmenična obdobja depresije in nemira, ter drug za drugim ali sočasno naslednji simptomi: toga in majava stoja z nenaravno razmaknjenimi okončinami, brezciljno tavanje, propulzija (tiščanje glave ob ovire, najpogosteje zid), prizadetost vida, težave pri žvečenju in požiranju, atonija vampa, dehidracija, mišično trzanje in drget, ki kmalu preide v krče. Živali poginejo v 2 do 4 dneh zaradi zadušitve.

Kronična zastrupitev, kot posledica dolgotrajnega zauživanja kontaminirane krme (okolica topilnic Pb, paša ob cesti), pa se kaže kot zmanjšana ješčnost, postopno hujšanje, lizavost, zapoznela menjava dlake, ki je resasta in večkrat nepigmentirana. Pojavijo se napeta hoja, grbasta drža in zadebelitve kosti, predvsem na področju karpalnih sklepov . Pri posameznih živalih se lahko pojavijo vnetje kože, razjede v ustih in splošna izčrpanost.