Tuberkuloza

 

Tuberkulozo pri govedu povzroča bakterija Mycobacterium bovis. Povzročitelj, ki  razen goveda lahko okuži še druge sesalce, je razmeroma odporen, v zunanjem okolju preživi do 2 meseca. Infekcija največkrat poteče preko dihal, redkeje preko prebavil, možni, čeprav redki, pa sta tudi okužba preko v maternici in preko rodil. Bakterije tuberkuloze se najprej razmnožijo v bližini mesta vdora, kjer tvorijo specifično vnetje – tuberkel; organizem skuša povzročitelja omejiti, zato ga obda z ovojem iz vnetnih celic in vezivnotkivno ovojnico. S tem pa lahko samo začasno ustavi napredovanje infekta. V za povzročitelja ugodnih pogojih (padec odpornosti gostitelja) bolezen spet začne napredovati. Iz primarnega tuberkla se razširi po krvnih in limfnih žilah v druge organe, kot so popljučnica, potrebušnica, ledvice, jetra, mlečna žleza, kosti, reproduktivni organi in centralni živčni sistem, kjer tvori sekundarne tuberkle. Bolezen se izraža kot neješčnost in shujšanost, z rahlo povečano telesno temperaturo. Pri okužbi dihal se pojavi oteženo in pohitreno dihanje s kašljem, zaradi povečanih bezgavk lahko pride do zmanjšanja prehodnosti prebavnih in dihalnih poti. Pogin je neizbežen, ko se bolezen dovolj razširi, da je organizem ni več sposoben omejiti.

Kategorije Bolezni, Infekcije