Poporodna pareza (ležanje po porodu)

Opis bolezni

Poporodna pareza (ležanje po porodu, poporodna ohromelost) se pojavi 1 do 3 dni po porodu. Do ohromelosti pride zaradi izgube kalcija (ki je ključni element pri uravnavanju živčno-mišičnega delovanja in mišične kontrakcije) z mlekom. Pojav je najpogostejši pri visoko produktivnih mlečnih kravah starejših od 5 let, v povezavi s težkimi porodi, zaostajanjem posteljice in izpadom maternice, pomembno vlogo pa igra tudi način prehrane med presušitvijo, ki vpliva na zmožnost hitre mobilizacije kalcija iz rezerv v skeletu (krave, ki so med presušitvijo dobivale s kalcijem bogat obrok, niso zmožne tako hitro črpat lastnih rezerv). Raven kalcija v krvni plazmi pade za 2 do 5 krat.

Klinični znaki

V prvi fazi krave še stojijo, vendar se že pojavi vznemirjenje, mišična šibkost, tresavica in motnje v ravnotežju.
V naslednji fazi krave niso sposobne več vstati, a lahko še normalno ležijo, pojavi se depresija, neješčnost, gobec je suh, telesna temperatura pade pod normalno. Srčni utrip se poveča, zaradi paralize gladkih mišic prebavil preide do zastoja peristaltike, pojavi se napetost (timpanija) in iztrebljanje preneha.
V tretji fazi se stopnja nezavesti poglablja dokler žival ne pade v komo. Napetost je vedno hujša, pulz pa pohitren in šibek. V tem stanju ponavadi živijo samo še nekaj ur.