Motnje v prehodnosti (obstrukcije) prebavil

 

1) Zagozditev požiralnika je lahko delna ali popolna in je ponavadi posledica pohlepnega goltanja hrane, ki jo živali rade jedo, zato pogoltnejo prevelik zalogaj, npr. neprežvečeno repo, krompir, sadje, peso, korenje, kocen zelja, itd. Redkeje se v požiralniku zagozdijo ostri tujki, kot os kosi stekla, žice, pločevine, pa tudi suhi pesni rezanci. Vkleščen tujek sproži krč požiralnikove muskulature in s tem precejšnjo bolečino. Če popolnoma zapre prehodnost pa onemogoči tudi izrigavanje vampovih plinov. Če krč traja dalj časa, pride do vnetja in postopnega odmiranja požiralnikove sluznice. Živali takoj po zamašitvi nehajo piti ali jesti, se davijo in močno slinijo, slina jim teče skozi nos, kjer jo aspirirajo in pojavi se kašelj. Zaradi motenega podrigavanja se kmalu pojavi timpanija vampa. Nadaljnji potek obstrukcije je zelo variabilen. Če krč popusti, tujek zdrsne v vamp ali pa ga žival izkašlja, v nasprotnem primeru se stanje hitro poslabša, zaradi timpanije ali pa, če je ta odsotna zaradi nekroze požiralnikove sluznice, ki ji sledi njeno predrtje in gnojna flegmona vratu, pa tudi gnilobni plevritis (vnetje popljučnice), če se to primeri v področju mediastinuma.

2) Motnje v prehajanju hrane zaradi zamašitve kardije in ustja kapice in prebiralnika s topimi tujki so pri odraslem govedu redke. Povzročajo jih fito- in trihobezoarji, deli požrte placente (posteljice), kamni, cunje, kosi lesa itd. Nasprotno pa so obstrukcije pogoste pri teletih, ki rada oblizujejo okoliške predmete in lastno dlako, kar največkrat vodi v nastanek trihobezoarjev iz požrte dlake. Pri obstrukciji kardije nastane akutna timpanija, nemir, slinjenje, davljenje in regurgitacija, skratka simptomi podobni obstrukciji požiralnika. Pri zaprtju odprtine med kapico in prebiralnikom pride najprej do prenapolnjenosti vampa s tekočo vsebino (sposobnost vampa za vsrkavanje vode je majhna) in do posledične dehidracije. Pri popilnem zaprtju se v nekaj urah pojavi apatičnost, mišični drget, atonija želodcev, žeja, lažja timpanija, pospešen pulz, količne bolečine in čedalje hujša apatija.

3) Obstrukcija črevesja je pri govedu redka, povzročajo jo fitobezoarji, pesek, kamni, deli lesa, vrvi in plastike, sekundine, krvni spodlivi in rakaste tvorbe v črevesni steni. Pojavi se apatija, več ur trajajoča količna znamenja, prenehanje iztebljanja in dehidracija. Žival pogine zaradi zastrupitve s toksini iz črevesja in šoka ob postopnem slabšanju splošnega stanja v 7 do 10 dneh.