Količni sindrom pri govedu

Količni sindrom pri govedu

Količne bolečine spremljajo številne črevesne in želodčne bolezni goveda. Kolike niso samostojne bolezni, ampak le bolezenska znamenja. Količne bolečine se pri govedu izražajo v milejših ali hujših napadih, ki se kažejo v naslednjem: živali bijejo z nogami ob trebuh, razkopavajo nastilj, legajo in vstajajo, včasih pa se brezobzirno premetavajo. Hude bolečine so lahko posledica napenjanja, preživahne ali krčevite peristaltike (gibanje črevesja), natezanja črevesnega oporka in vezi.
Kolike delimo na prave in lažne. Pri prvih gre za bolečine, nastale v črevesnem traktu, pri drugih pa izven njega (npr. zasuk maternice, zastrupitev z arzenom, vnetje potrebušnice, zastajanja žolča zaradi žolčnih kamnov).
Prave kolike nastanejo pri akutni timpaniji vampa, krču siriščnika (pitje mrzle vode), travmatskem retikuloperitonitisu, vampovi acidozi in napihovanju črevesja s plinom (meteorizem). Kolika večkrat spremlja huda črevesna vnetja zaradi pojačane peristaltike, čir ter levo in desno dislokacijo siriščnika. Količne bolečine so nadalje lahko posledica neprehodnosti tankega črevesa zaradi uvihanja, zapleta,zadrgnitve in zamašitve črevesa.